zondag 15 september 2013

Shabby Chic Shadowbox Book

Ik had laatst een eureka moment.........bij de Xenos. Direct toen ik deze houten fotodoos zag wist ik wat ik ermee wilde doen, alhoewel het origineel er natuurlijk in de verste verten niet meer op lijkt. Alweer zo'n mega project, maar daarom was het ook even heel stil want wat was ik er zoet mee :-)
De fotolijst zat uiteraard in het deksel, de foto heb ik van internet.
Het blijft tenslotte een boek en daarom de rug ook gescrapt en van letters voorzien (die horen toch op een boek). Veel woorden waren te lang en in the end gekozen voor chic, want dat is deze creatie wel, shabby chic.
De afbeelding van de kroonluchter met links de tekst Paris en recht City of Light is geprint op canvas en heb ik via google gevonden.
De kaarsrechte lijntjes met parels: grote plakparels eerst op een stukje supersticky 3mm plakband geplakt en daarna op de doos, dan kan je makkelijker een rechte lijn krijgen.
Tromgeroffel.......tadaaaaaaaa........
ik ben er best een beetje trots op.
De hele doos is bekleed met gratis behang van Hornbach, mijn vriendin en ik hebben de afgelopen keer wel heul veul geknipt, maar wat is dit prachtig papier. Een aantal randen wit geverfd en dan maar verzinnen wat er allemaal in gaat komen. Toen liep ik af en toe wel tegen mijzelf op, want het moet onderling toch ook wel op elkaar afgestemd blijven.
De linkerkant beplakken was behoorlijk lastig, omdat ik de mogelijkheid wil behouden om van foto te kunnen wisselen. Eerst de fotocorners eraf geschroefd, met potlood de houten achterkant van de lijst nagetrokken en uitgesneden.
Een fantastische D-tour van twee dagen ontstond door de bloemen. Ik heb heel veel gegoogled en alles nagemaakt wat ik in eerste instantie leuk vond. Dat ging niet allemaal even gemakkelijk, maar er bleef een mooie collectie over en ik heb er veel van geleerd.
De linkerbloem is gemaakt met het geweldige kant van de stoffenwinkel, eerst beplakt met super sticky tape en golvend op een rondje karton gedraaid.
De rechterbloem: de lange stroken kant en lint zo opvouwen dat het vierkant wordt en rond knippen zodat er blaadjes ontstaan. Laag voor laag bijelkaar drukken met een stokje in het midden en met ijzerdraad omwikkelen. Het stokje zorgt voor een meeldraden opening die je vastlijmd.
Deze bloem was een langdurig en heel geduldig werkje met naald en draad. Eerst het knopje, vervolgens de witte lussen, daar het knopje op, een een bloem van gaaslint, vervolgens de stroken roze organza en dat op een basis van vier muslin stof bloemen en onderop kant.
Je kunt dit ook doen met een lijmpistool, al had ik er nog een dan nog neem ik naald en draad: netter, geen zichtbare lijm en daarbij blijven de bloemen veel soepeler (wapperen als je voorbij loopt) dan de stijfe en vaak zware bloemen van een lijmpistool.
Daarbij is het een heerlijke ontspanning.
De satijnen vlinders die je overal ziet zijn zo schattig en komen van Feestje Enzo.
Ik houd erg van speelsheid en losse onderdelen die overal overheen en aan hangen. Nu het idee van een ketting met grote schakel. De ketting en alle bedels eerst "lelijk" wit getamponeerd met een kwast en acrylverf, vervolgens klosjes met naaigaren gemaakt, kant erdoor, parels, kopspelden in lintje met satijnen roosjes (Wibra) en veel strikjes.
De achterkant van de doos heeft bloemen die ook gemaakt zijn m.b.v. het Action kant, in een stans lijstje bewerkt met perfect pearls, een roos uit een vintage rozen lint van MD en een prachtig stukje ornament kant met blingsteentjes van Feestje.
De mooie vintage parel/ecru kleurige veren komen daar ook vandaan.
De voor- en achterkant heeft een mooie strook kant van Artemio, verder is het behang zo mooi, dat zelfs ik nu lege plekken heb gehouden.......
De metalen hoekjes zijn wit geverfd.
Een set bloemen waar ik 100 vingers bij tekort kwam: had ik het ene stuk lint nog niet eindelijk op de juiste manier gegolfd beet, draaide de andere weer los en dat moet er ook nog ijzerdraad omheen...... om er daarna achter te komen dat ik te weinig ruimte opengelaten heb voor de bosjes meeldraden....... er wordt hier af en toe wat afgemopperd :-) maar dan heb je ook wat.
Een basis van drie muslin bloemen (een cirkel dubbelvouwen en dan in drieën en rond knippen, dan krijg je bloemblaadjes). Vervolgen lint bloemen en strookjes kant erop. In het midden een grote satijnen roos van Feestje en een grote parelsplitpen van de Xenos zonder pootjes en gelijmd, want de pootjes waren veel te kort.
Dé vondst van dit project is wel de geoxideerde groene verweerde kleur verf waar de meeste metalen items mee zijn bewerkt. Ik heb geen alcoholinkt o.i.d. dus was het zoeken naar een alternatief dat zowel op koper, brons en ijzerkleurige metaaltjes de juiste kleur achterlaat.
In een doosje met van die kleine tubetjes acrylverf vond ik een groene kleur genaamd Viridian die op zich te donker was, maar gemengd met wat wit kwam ik tot mijn eigen grote verbazing opeens tot "oxidatiegroen".......
Verder is de truc: zo min mogelijk verf gebruiken en alle kanten opvegen met je kwastje, het is juist de bedoeling dat je hier en daar het metaal er doorheen ziet voor een echter effect.
De witte camée heeft ook een likje gekregen.
Verder creatief geweest met lint door het op ongewone manieren te vouwen en van binnenuit om de doosjes heen te leggen en vast te lijmen. Flesjes gevuld met parelkraaltjes (Xenos) en kantje/veiligheidspelden/kleine sleuteltjes/miniklosje met naaigaren en speld.
De metalen mini fotolijstjes beetje wit geverfd, voorzien van gedeeltes van vintagefoto knipvellen, eentje met kantje/knoopje/parels bruin (Action) en een wit kantje er omheen.
Glossy Accents zorgt er bijv. voor dat je een metalen roset (links onder) tegen een smal randje kunt lijmen en wat te denken van die grote sleutel op het smalle randje? Muurvast.
The Magic Pearl: als je de foto vergroot zie je links boven een grote parel hangen die een illusie geeft. Het lijkt alsof er een parel in zit of dat er een waas om de parel zit, in ander licht komt er een regenboogje in. Heel apart, ooit eens gekocht bij Humiez Beats.
De bovenkant van het doosje, daar zie je ook een scharnier van TH, heel mooi zijn ze.
In de hoek een prachtige organza bloem met strik/lint en stukje parelketting, een zakje bij de Xenos.
De houten doos heeft origineel twee grote vakken, dat is vrij diep en groot voor een shadowbox als deze, daarom heb ik twee bruine craftkartonnen hobbydoosjes van de Hema bepalkt en daarvan de deksels en doosjes los gebruikt.
De bingo kaart is gestempeld op dat mooie bloemetjes papier van Studio Light en half in de hoek gelijmd.
Jazer, voor de bingokaart een waxinelichtje op batterij en wat een geweldig effect als dat brandt in het schemerdonker.
Het mooie lint met kantopdruk is van Feestje, zo apart. Er omheen gelijmd met Alles lijm.
De bovenkant eerst beplakt met twee bloemen kant en klaar van petaloo (?): ingeknipt tot het midden en in een klein cirkeltje de meeldraden eruit geknipt. Nu kan je beide bloemen (na wat bruin inkten) met het gaatje in het midden om de "vlam" schuiven en zo vastlijmen dat al het witte plastic verdwenen is.
Vervolgens de kleine satijnen blaadjes één voor één erop, dan de inimini roze pompoenetjes van MD (los in een zakje), parelstrengen in stukjes geknipt en tussen de papierenbloemblaadjes gelijmd met glossy.
Als laatste de strik om de vlam gemaakt en de uiteinden vastelijmd met de camée. Het voelde als het maken van een mantra, even heerlijk en rustgevend om te doen :-)
 Een metalen vleugel van TH met witte verf.
De grote linker camée voorzien van sticky tape en Actionkant in een pracht chocobruine kleur waar ik er helaas tot nu toe maar één van gevonden heb. Beetje vintage lingerie kleur........
Een bloem met als basis vijf grote bloemen uit de retro flowerpons: verdeel vijf reststrookjes kant (komen die ook op) papieren bloem erop, weer kant en herhaal drie keer. De laatste bloem erop en een knoop in het midden. Het toepasselijke roosjes papier is van Studio Light.
Heerlijk dat als je een doos ziet die ook nog wordt zoals wat je je er bij voorgesteld hebt.
Een wit kleurpotlood beplakt met behang, aan de onderkant geknipt met de postzegel rand schaar om het schulprandje na te bootsen en bovenop een parel gelijmd. Dit soort dingen zit ik te doen als ik even vastloop en niet weet hoe ik het project verder ga invullen......
De originele doos, beplakt met beige stof, die is zo verlijmd dat ik 'm heb laten zitten, zie je door behang heen niets van. Het gipsen lijstje met wat zenuwen en een aardappelschilmesje losgehaald. Gelukkig is het heel gebleven.
 De zijkant en
 de binnenkant die, ondanks de saaiheid, wel mijn inspiratiebron was.

3 opmerkingen: