dinsdag 23 april 2013

Canvas Frame Book

Een album van canvasframes.
Al zo vaak heb ik dat op internet gezien, maar nooit precies begrepen hoe zo'n album gemaakt wordt.
Een paar dagen geleden zag ik een fantastische tutorial die je stap voor stap met goede foto's vertelt hoe het werkt.
Ik heb kleine canvasjes gebruikt van 10 cm vierkant gekocht bij de Xenos. Flink wat goud acryl verf, heattool erop waardoor de bobbels ontstaan.
Het enige dat vervelend is aan deze canvasframes is dat het houten frame niet glad is maar opstaande randen heeft. Hierdoor is stempelen helaas geen optie. De grotere doeken hebben dat niet, toch eens op zoek naar platte frames.
Een heel werk maar een prachtige en leerzame journey!
Achter het deurknopje aan de achterkant zit een groot ijzeren rondje met een gaatje erin, net iets groter dan het rondje van de knop. Dit om te voorkomen dat je het kleine schroefje door het canvas heen trekt. Gekocht bij de plaatselijke ijzerhandel.
Sleutelgat van Artemio Oldies, memoryframe van Ranger en de blister gevuld met allerlei kleine spulletjes van TH.
Juist omdat het album rechtop blijft staan, ontstaat er de geweldige optie om ook veel aandacht aan de achterkant te besteden en daar een onverwachte verrassende draai aan te geven.
De binding werkt goed, want het album ligt probleemloos plat op tafel zonder dat beide canvasframes elkaar raken.
De sluiting is gemaakt met een stukje ketting, rechts vastgezet met een klein schroefje en links moest een haakje. Laat ik dat nou net niet hebben, maar ik heb het uit de balkondeur gehaald. Daar zat ooit een gordijnspanner in. Ontdaan van de verf en het past prima.
Een ketting geeft ook de mogelijkheid om de sluiting wijder te maken voor als de pagina's dikker worden.
De metalen hoekjes zijn gelijmd met Hasulith en afkomstig van TH.
Hier hebben we het antwoord op mijn meest brandende vraag: hoe bind je zo'n album in?
Precies, m.b.t. van je knopendoos, knopen vastzetten met spijkertjes in het houten frame. Heel belangrijk: doe dit zo snel mogelijk, direct na het kleuren/bewerken van de canvasjes en voordat je er al allerlei spulletjes op hebt gedaan. Dan blijft alles heel......
De knopen niet strak tegen het canvas timmeren, maar er een beetje vanaf laten staan: anders is er geen ruimte voor je draad.
Vervolgens gebruik je waxdraad, ijzergaren of, als je zoals ik geen van beiden in huis hebt, touw. Je draait achtjes rond de knopen.
Het blijkt een reuze handige methode want mocht gaandeweg je scrapalbumpje veel dikker worden, dan kan je het snel vervangen door een nieuw draad.
Heel belangrijk:
leg voordat je je touwtjes strak gaat spannen minstens een nieuw schrijfblok o.i.d. tussen de inhoud zodat je meer hoogte krijgt. Dan heb je vooraf ruimte gecreëerd om het album te vullen.
Snorremans........:-) is geprint op stempellinnen. Eerst een sierpapiertje tegen de achterkant van het canvas geplakt, vervolgens open geknipt en gedistresst met mijn pizzames. Embellishments op de punten aangebracht en vastgelijmd met het lijmpistool.
Ik heb de punten met gloss vernis voor acrylverf ingesmeerd en dat geeft een mooi glimmend en apart effect.
De gloeilamp is van TH, het flesje van Pipoos met horloge onderdelen en een mini wooden ruler van Maya Road bestempeld met de gear stempel van TH.
Wonderlijk genoeg blijft het lampje hangen m.b.v. het lijmpistool.
Raar genoeg lijmde het pistool de metalen hoeken niet, die vielen eraf......
Een niet bedoeld maar leuk effect is het leer-achtige van de punten, vast door de kleur van het papier. "Per ongeluk" wat vegen goudverf erop.
De inhoud:
ik heb twee scrapvellen gebruikt en gesneden in stroken van 9,5 cm hoog. Drie stroken per vel. De stroken zigzag vouwen op 9,5 cm. Aan elkaar gezet met tissuetape of met de 2 cm stroken die overblijven na het rillen. Die stroken kan je naar achteren doen en zo uit het zicht laten of bewust naar voren, vastzetten met bijv. nietjes en als insteekvakje gebruiken.
Je kunt net zoveel scrapvellen gebruiken als je wilt, je past dan gewoon de touwtjes rondom de knopen aan.
De pagina's worden op deze manier dubbeldik, dus stevig genoeg voor de ook wat zwaardere embellishments. Je kunt ze voor extra stevigheid tegen elkaar plakken, maar er ook pockets van maken: onderkant dichtplakken of nieten en dan aan de bovenkant labels e.d. erin schuiven.
Ik heb de eerste en laatste pagina op het canvas geplakt met en super sticky dubbelzijdig plakband strak tegen de buitenranden en redelijk wat lijm.
Vervolgens twee kartonnetjes gesneden op 9,7 cm, bekleed met sierpapier van de Action en vastgelijmd als binnenbekleding van de covers.
Het bovenaanzicht en een sleutel van Artemio Oldies.
Ik kan er niet vanaf blijven........omdat het een langgekoesterde wens was die nu in één keer goed is gelukt.

Grotere albums:
dan doet zich het probleem voor, dat je veeeeeeeel scrapvellen nodig hebt voor de inhoud. Je kunt dan niet meer zigzag vouwen als je bijv. canvasframes van 20 cm gebruikt. De oplossing kan zijn: snij een heel stevig craftcardstock op de juiste hoogte en maak zigzag vouwen van 2-3 cm.
Vervolgens de gewenste pagina's op maat snijden en die losse vellen plak je met alleen met de linker zij-/onderkant vast in de zigzagrug (doe je dit ook aan de bovenkant van het vel, dan kan de zigzag niet meer uitvouwen).
Zo creëer je ook de mogelijkheid dat de inhoud nog in de hoogte kan groeien en je ook je binding wijder kan maken.
Nu nog een goedkope grote partij scrapvellen vinden.......
Het hoeven natuurlijk niet persé scrapvellen te zijn, maar stevig behang, niet al te dik verpakkingskarton e.d. zijn ook prima te gebruiken, want tenslotte is er meestal weinig van terug te zien als ze bewerkt zijn.

2 opmerkingen:

 1. can you add goolge translate to your blog? love what you are working on and would also like to read about it in English.
  thank you for the consideration,
  paula

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig om te zien!
  Groeten, Aartje

  BeantwoordenVerwijderen