maandag 26 november 2012

Week kalender

Er was even geen fotogeniek zonnetje te ontdekken, maar grijze regen. De foto's zijn daarom soms wat donker.
Een geweldig idee dat ik intussen al wat vaker was tegengekomen op blogs, hoogtijd om het zelf uit te proberen. Een stukje praktische art waar we een jaar lang van kunnen genieten.
De basis is dit, de saaiste kalender uit de kantoorwinkel....
Het woord omlegweek doet toch aan iets heel anders denken.
Het begint met slopen.... alle lijmresten verwijderen en het verlies van de eerste en laatste pagina. Geen nood, de laatste pagina bevatte de feestdagen van 2014, maar de eerste pagina de jaarkalender van 2013. Deze heb ik van internet geprint en op een reclame pagina geplakt.
De jaarkalender van 2014 verdwijnt ook, want die pagina wordt gelijmd aan de achterplaat. Kan je ook altijd nog toevoegen.
TIP!
Heb je veel lijmresten of moeite met het verwijderen ervan?
Zet je heattool erop, de lijm wordt dan weer vloeibaar of zacht en je veegt het met een propje keukenpapier zo weg. Dan heb je geen hobbels onder je sierpapier.
TIP!
De pagina's die later weer tegen de achterplaat gelijmd worden kan je het beste eerst verstevigen door deze te beplakken met dik papier tot aan de perforatie gaatjes. Origineel zijn die pagina's ook dikker.
TIP!
Drie keer is scheepsrecht......
Zet de kalender eerst open vast op de achterkant met bijv. papierklemmen waar je 'm hebben wilt en lijm nog niets. Ga eerst je collage maken en daarbij heb je de mogelijkheid om embellishments half onder de kalender te plakken. Pas als je helemaal tevreden bent met je resultaat plak je als laatste de kalender vast (in mijn geval met super sticky dubbeltape en hier en daar wat hasulith).

De achterplaat:
Eerst ingepakt in "oudbruin" kaftpapier met brede marges. Ik heb van de achterkant de voorkant gemaakt, want het zwarte kader bleef doorschijnen.
Daarna tissuetape van TH om de randen gevouwen.
Bepaald hoe en waar ik de ophanging wilde hebben en eyelets erin.
De achterplaat is flink langer dan een scrapvel. De achterkant eerst zo veel mogelijk beplakt met een strook bruin craftcardstock en de lege rand opgevuld met een pocket. Mooi plekje voor geheime briefjes.
Nu is het een goed moment om eventueel metalen hoekjes aan te brengen.
Op het bruine papier eerst een soort "weefpatroon" gemaakt met de borders uit het TH scrappapier, over elkaar heen en onder elkaar. Leuke toepassing van de border, die ik eigenlijk verder niet gebruik.
Ophanging:
Een stukje koperen ketting door de eyelets en aan de uiteinden grotere oogjes. Aan de oogjes links een sleutel en rechts een TH clip met parel. Deze onderdelen blijven vanzelf op hun plaats zitten door het gewicht van de hangende kalender.
Een bloem gemaakt m.b.v. de retroflower ponsen en het papier vol linealen van TH. Het hart van de bloem zijn twee geponste zonnetjes en een beetje veel vintage photo stickles.
Kleine stans swirls van bruin papier en een houten lineaaltje van Maya Road bestempeld met de TH stempel met gears. Bruin gemaakt met vintage photo inkt.
Een kleine collage van een stukje golfkarton, grote blauwdruk stempel TH op vellum, stans vleugel geëmbosst met puffy ranger bruin, de wijzende hand verhoogd opgeplakt en het stapeltje vastgezet met twee splitpennen "schroef" van Pipoos.
Het scrappapier van TH maakt het wel gemakkelijk, vooral de vele verschillende maten van de thema's. Twee pockets gemaakt van de ATC vellen, blij dat ik de kalender nog had. Op het label de stempel "Notes" van Eline's Huis. De sleutel en het slot zijn van Artemio.
Een gestanste nameplate bestempeld met Admit One, stukje golfkarton er achter, de tekst time uit de dymo lettertang en vastgezet met splitpennen.
Hoe handig dat de klokken op het scrapvel van TH exact even groot zijn als mijn grootste cirkelpons. Dan blijft het mooi rond en dat scheelt scheef knippen....
Dé plaats voor mijn mini artwork: waar anders horen horloge onderdelen, een klokcijfer en opwindsleutel thuis?
Hier kan ik zeker wel een jaartje tegenaan kijken. Het smaakt naar meer, dus er zijn er twee in wording als Sinterklaas kadootje. Thema's toegespitst op hobby's van de ontvangsters.
De mini maandkalender die eerst in de kalenderdoos zat, heb ik vervangen: te klein en van een afstandje niet te lezen. Vervangen door 31 getallen, geprint in bruin met lettergrootte 150 punts op wat dikker ivoorkleurig papier.
Op maat gesneden en allemaal bestempeld met een keur aan verschillende klokken, pocketwatch groot en klein, lineaaltjes en allerlei verschillende tekstjes over tijd. Nu is het van grote afstand leesbaar en meer afgestemd op het geheel. Ik geniet er elke dag van.

3 opmerkingen:

  1. Zo'n "omlegkalender" hang je met trots in je keuken neer. Die mag echt gezien worden. Hij is toppie!

    gr. Silvia

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo is een week elke keer weer zo voorbij als hij zo mooi is om naar te kijken. Je hebt er weer een mooi kunst werk van gemaakt. Groetjes Connie

    BeantwoordenVerwijderen