dinsdag 23 oktober 2012

Shadowbox Card

Doorkijkjes blijven leuk!
Het doet me altijd denken aan de kijkdozen die ik vroeger zo graag maakte van oude schoenendozen en allerlei spulletjes erin, een geheime wereld op zich.
Tijdens het googlelen naar voorbeelden van de mini shadowbox kwam ik de kaart uitvoering tegen. Hoe simpel, kwestie van vouwen, maar wat een apart resultaat. Er zijn natuurlijk 1000 mogelijkheden te bedenken.
Het gebruikte papier is craft cardstock van Bazil (voor het mooi iets te dun). Het gat is gemaakt met een passer en een schaartje. Je kunt er even goed de grootste cirkelpons voor gebruiken, maar dan wel een met een grote marge. De mijne heeft slechts 0,5 cm als marge en dan zit je te dicht op de bovenkant.
Zodra de cirkel hoger zit, heb je onderaan ruimte voor een banner, tissuetape, een sentiment stempel etc.
Voor de kerstkrans heb ik een aparte cirkel geknipt van een halve cm breed en daar alle takjes uit de pons opgelijmd.
De buitenrandjes zijn gestempeld met het heel dunne strookje kant uit hetzelfde stempelset van Viva Decor, om in de sfeer te blijven.
De foto uit het knipvel van Marianne Design is op zich al heel feestelijk, ook door de klok erbij die op twaalf uur staat. Uitgeponst met de cirkelpons.
De kaart?
Heel eenvoudig: snijd twee dezelfde stukjes cardstock in de maat die je wilt. Vervolgens maak je aan weerszijden een harmonica vouw van een halve inch (of minimaal 1 cm). De buitenste twee smalle strookjes plak je uiteindelijk op elkaar.
Voor de achtergrond neem je een ander stukje papier dat iets smaller is dan de vouwen.
Maak de vouwen niet te smal, een beetje diep kunnen kijken is juist het mooie effect. Je kunt de binnenste vouw natuurlijk ook groter maken.
Groot voordeel:
de kaart kan je helemaal plat maken, zodat je deze zo in een envelop schuift. Wil je toch wat hoge embellishments, dan in het kader laten vallen. Je pakt de zijkanten weer, duwt deze naar binnen en voila.
Een heel leuke uitleg vindt je HIER!
Een paar stukjes strass swirl zorgen voor de nodige blingbling. Een stukje tule bijelkaar geregen met naald en draad en er wat parelkraaltjes van de Xenos op genaaid. Aangezien tule lastig is om te plakken, heb ik het bloemetje eerst op een heel klein stukje karton genaaid en dat vervolgens met glossy accents gelijmd.
Geïnspireerd door het kant op de jurk van deze dame met alle blijheid mijn kant stempels erbij gepakt. Gestempeld met archival op vellum, goed drogen met de heattool (anders kan het afgeven) en lichtjes gekleurd met groene distress inkt.
Uitgeknipt en vrijwel onzichtbaar gelijmd met glossy accents.
De tekstjes komen van het stickervel Tiny text Christmas van Cosmo Cricket en rijkelijk dik ingesmeerd met glitternagellak Hema. Je kunt er ook geheel transparante nagellak voor gebruiken zodat er een soort epoxy sticker effect ontstaat (ook niet te zuinig zijn, wel zo glad mogelijk uitsmeren).
Het rode achtergrond papier is gestempeld met de wood stamp van TH en sepia archival inkt.
Bewust het bruine karton zo gelaten, het verstrekt nu wel het "oude kaart" idee.
Omdat ik nog maar heel weinig van het groene papier heb waar ik vorige kerstkransjes mee gemaakt heb was er eventjes paniek in deze creatieve tent: geen juiste kleur groen papier meer te vinden. Het papier moet ook niet teveel afbeelding hebben, want juist de kleur draagt bij tot een realistische krans.
Na flink spitten in de doos met andere scrapvellen zag ik tot mijn stomme verbazing een heeeeeel oud scrapvel met advertenties erop en dit als achterkant. Leuke takjes al voorzien van rode besjes.
Zogenaamd christmas papier van 7gypsies, maar de advertenties hadden daar weinig mee te maken. Wat een uitkomst.
Deze krans kost bijna een half scrapvel aan takjes ponsjes....
Nu zie je heel goed waarom het een shadow box of kaart heet: hoe je ook kijkt er is altijd ergens een gedeelte in de schaduw.....:-)
Plaktip:
Plak eerst een rondje takjes netjes op de cirkel allemaal kopje aan kontje dezelfde kant op. De tweede ronde hetzelfde maar dan de andere kant op. Derde rondje wat dwars met de bovenkant naar binnen wijzend, vierde rondje laat je de takjes naar buiten wijzen.
Vervolgens zoek je de plekjes waar de kartonnen ring eventueel nog zichtbaar is en plak je die weg. Is het eerder een ei geworden dan een cirkel? Dan is dat de laatste handeling: plak zodanig nog wat takjes recht erop dat het weer meer een cirkel wordt.
Nu spons je binnen- en buitenkant van alle takjes met vintage photo distress inkt.
Het is natuurlijk geen doen om elk takje op zich vooraf te sponsen.
Ik maakte even een denkfout: het belletje had ik al samen met de strik onderaan de krans gezet met een stukje ijzerdraad. Tsja, toen bleef de kaart natuurlijk niet meer staan. Voorzichtig het belletje losgeknipt met een tangetje en voor deze oplossing gekozen: stukje karton, klein stukje inknippen, belletje aan beige sterk quiltgaren en om het kartonnetje wikkelen.
Stukje plakband over het garen en het strookje met super sticky tape opgeplakt.
Om een hoekje kijken:
als je recht in de opening kijkt zie je niet alles wat er op het achtergrond papier is geplakt, maar dat is helemaal niet erg. Het is toch juist leuk om de nieuwsgierigheid te prikkelen en onder de randen door te gluren?

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen