dinsdag 25 september 2012

Kerstkaart c.q. Kerstzakje 2012

Hier is mijn kerstkaartzak voor 2012.
Ik heb veel ideeën die ik de afgelopen tijd verzameld heb via internet, leuke weetjes van andere creativelingen en eigen wensen tot een leuke mix geroerd en daar is deze coctail uitgekomen. Een kadootje om te krijgen niet?
Zeker een "special delivery" (stempel rechts boven) met het leuke jute van Pipoos.
Ik heb niets nieuws gekocht verder, het rode lint is een grote klos die ik vorig jaar gratis gekregen heb, maar toen was ik al klaar met de kerstkaarten.
Deze afbeelding komt uit een stuk scrapvel van vorig jaar dat ik toen niet kon gebruiken: te groot voor een label. Dan valt er teveel weg en is de afbeelding eigenlijk niet meer te herkennen. De leuke Christmas poststempel van Marianne Design erop en de randjes vintage photo bruin.
Heel veel engelstalige tekstjes heb ik geprint op 160 grams printerpapier gebroken wit en daarna in de kleinste label pons. Randjes bruin en met rood (aged mahony distress) ingekleurd.
Een kerstster mag niet ontbreken. Natuurlijk gemaakt met de retro flower ponsen dankzij een handige tip op iemands blog. Je knipt de blaadjes vanaf het breedste stukje naar boven toe in een scherpe punt. Ik heb hier 3 medium en 2 small flowers gebruikt. Het witte papier gekleurd met aged mahony en wat frosted lace stickles erop. Alle randjes bruin gemaakt.
Even een geduldig werkje, maar dan heb je een prachtige niets kostende kerstster van printerpapier. In het midden een glimsteentje uit een oude blingswirl.
De hulstblaadjes uit oude voorraad (vorig jaar iets teveel laten stansen). Gekleurd met pine tree distress en de randjes bruin.
Alle bloemetjes zijn op elkaar gelijmd met glossy accents, een splitpen door de small flowers gaat bijna altijd mis: scheurt uit omdat ze zo klein zijn.
Ik heb een kleine bruin papieren zak gebruikt met een zg. blokbodem. De zak zo dubbelvouwen dat de bodem aan de binnenkant zit en dan boven/onder met super sticky dubbelzijdig plakband vastgezet.
Wat een feest explosie als je de kaart opendoet.
Een stukje decopapier op de bodem geplakt (daar stond een heel verhaal over 100% recycle, made of old paper etc.). Met de dymo lettertang de tekstjes gemaakt, op het papier geniet, stukje muziekpapier eronder geschoven en het geheel met dubbelzijdig plakband vastgeplakt.
Je hebt zo een pocket voor een label gecreëerd. Aan het lintje een ontzettend oude veiligheidsspeld (ooit gebruikt zo'n 20 jaar geleden voor corsages tijdens een huwelijk). Van Sorbo (is uw hulp is huis, maar nu uw hulp bij het knutselen). Goudkleurig, maar dat komt nu juist prima uit bij het leuke hulst bedeltje. Een bedel van Humiez Beads wat geen lelijke achterkant heeft maar aan weerskanten hetzelfde is.
De kerstman stempel van kars ministempels afgedrukt op een stukje bruin papier van een oude rol kaftpapier.
Nog twee ministempels en de x-mast post van Marianne Design. De ondergrond is de grote flourish stamp van TH.
De gezellige verzameling heeft sierpapier met muziek als achtergrond. Daarop een strookje golfkarton, de zijkanten vastgezet met splitpennen en de onderkant met 3 mm super sticky tape. Ticket van TH en weer wat uit de lettertang.
Een TH ATC-stempel op het kaftpapier ingekleurd met fel rood en dennenboom groen. De randen met vintage photo.
Een labeltje gemaakt van een stukje Bazil craftcardstock en wat poststempels. Een touwtje met een leuke bedel.
Nu kan ik toch gebruik maken van mijn eerder gevouwen mini brown paperbags. De bovenrand is een stukje rub-on van de Action, eronder een voor een groot deel afgeplakte briefkaart stempel van viva decor.
Het rub-on randje ploft er nu echt bovenuit, waarschijnlijk door het contrast dat is ontstaan, omdat ik er vintage photo overheen gepoets heb. (liever deppen, anders wrijf je de rub-on er weer af :-)
In het zakje twee van die leuke niets wegende houten ornamentjes die ik laatst bij Pipoos heb gekocht.
De volledige briefkaart, zo'n prachtige stempel en scherpe afdruk gemaakt op het craft cardstock.
De hulststansjes komen met besjes die een klein open streepje hebben. Dat ingeknipt en het lint er doorheen gehaald. Een belletje eraan en vastgeniet. Glitter nagellak van de Hema op de blaadjes.
De bingo stempel heb ik ingekleurd met twee kleuren distress inkt direct met de pad. Juist helemaal niet erg als de kleuren in elkaar overlopen. Afgedrukt op een stukje manilla cardstock.
De achterkant van het zakje. De lantaarn is een stempel van TH evenals de dennenbomen. De boom heb ik een keer geïnkt en twee keer afdrukt een beetje over elkaar heen. Zo krijg je de schaduw en de diepte waardoor het lijkt, alsof de bomen werkelijk achter elkaar staan.
De halve cirkels gemaakt met een cirkelpons die een schulprandje heeft.
De opening van de zak zit aan de rechterkant, ruimte genoeg voor nog een leuk label. Het mooie hert is van Viva decor, de tekstjes van TIny tekst (Cosmo Cricket) en de sneeuwsterretjes komen van een klein houten stempeltje (afzender weet ik niet meer). Deze kant van het label is craft cardstock.
Labeltje uit de pons en een stempel van Marianne Design.
De sterretjes zijn gestempeld met Faded Jeans distress op craftcardstock. Helemaal ingekleurd met vitage photo. De "sneeuw" is de oudmaak stempel (zoals ik 'm zelf noem) van TH en dan embossen met wit.
De andere kant van het label is decopapier. Erop een stukje goudkleurig/glitter gaas, vorig jaar van mijn vriendin gekregen. Erg toepasselijk materiaal (add more texture to your project! :-)
De tekst "open happiness" heeft ook een doel: dit ornament moet geopend worden.
Het is met glossy accents gelijmd. Rijkelijk wat op het ornament, gaas op zijn plek gelegd en pats. Aandrukken en 10 seconden wachten, niets, nog helemaal los (niets zo erg als dat iets niet wil plakken). Nog een beetje lijm weer niets (maar wel allemaal restjes op je mooie papier). Ik begon behoorlijk te mopperen, toen ik daarmee klaar was zat het opeens muurvast........
Tadaaaaa! En daar is dan het honingraatpapier. Zoveel simpeler dan ik dacht.
De basis is een kerstbal stans van TH, nagetrokken op craftcardstock en uitgeknipt zonder het ophangstukje aan de bovenkant. Vervolgens met een lineaal op mijn malletje een middellijn getrokken. Netjes die helft uit het honingraatpapier knippen.
Eerst het cardstock aan een kant/helft bestempeld met de grote flourish stamp van TH en gekleurd met vintage photo. Vooral ook de randen, want die kunnen onder het honingraatje uitkomen.
Aan de voorkant, daar waar je het honingraat plakt, de randen ook breed bruin gekleurd. Vervolgens het cardstock helemaal ingesmeerd met power pritt, plak de halve zilveren bal netjes aan een kant en klap het karton dicht.
Dan het mooie moment als je het weer open doet.......
Belangrijke tip!
Je maakt met je rilpen 2 vouwlijnen vanuit het midden. De onderlinge afstand is even breed als het honingraatpapier dik is. Dat plak je dan met de rechte kant tegen de eerste vouw. Op het moment dat het opengevouwen wordt, staat die dikte ook netjes in het midden.
Doe je dit niet, dan heb je twee probleempjes: bij het lijmen en dichtvouwen komt je honingraat over het karton heen en je ornament blijft openstaan.
Door de "kracht" in het midden wil het niet goed sluiten.
Vanzelf zet je het vast met de paperclip.
Het ontbrekende ophangoog vervangen door een dun lintje: breng het dunne super sticky tape aan op de vouw. Plak het lint erop en laat een leuk stukje hangen aan de onderkant. Breng weer plakband aan op het lint. Maak bovenaan een lus en plak het lint weer naar beneden toe.
De achterkant als het lint dichtgestrikt is. De lamp bovenaan ingekleurd met geel (scattered straw).
De massaproductie kan beginnen.........;-) Alle ideetjes zijn uitgewerkt, probleempjes die ik tussentijds tegenkwam opgelost en op naar het vullen van de enveloppen.
Er is voldoende ruimte voor je persoonlijke boodschappen: achterop het label in de bodempocket, achterop de briefkaart, bingokaart of het andere labeltje bij de verzameling.
Natuurlijk valt er nog genoeg te veranderen en te variëren, maar de basis is er.
Zing er Jingle Bells bij en steek een kaars aan, echt, happiness is where the home is!

PS
Wees zuinig met lijm op zulke papieren zakken, laat dit het liefst helemaal achterwege en gebruik zoveel mogelijk dubbeltape. De zakken zijn vaak heel poreus en dan dreint de lijm door het papier heen.

1 opmerking:

  1. Wat prachtig en wat veel en mooie details heb je weten te verwerken. Je komt ogen tekort.
    Groeten, Artje

    BeantwoordenVerwijderen