zondag 1 juli 2012

Low Cost collage

Low cost, het woord is al eerder voorbij gekomen bij de gehaakte kleedjes. Het uitgangspunt is nu, dat het (bijna) niets mag kosten. Het album dus ook niet.
Ik geef makkelijk heel veel geld uit aan mijn hobby, met plezier maar vaak teveel. Snel shoppen op webwinkels altijd handig en ja, hoe praktisch als je even snel een album van 7Gypsies, Tim Holtz o.i.d. zo uit de kast kunt trekken. Het kan te gek worden....
Hoe mooi die albums ook zijn, meestal zie je er niets meer van als je klaar bent met bekleden en na het toevoegen van embellishments.
Dit album kost nog geen euro, inclusief de bindringen.Heel dik plaatkarton van de plaatselijke kantoorhandel die ook een afdeling etalagematerialen heeft. Je gebruikt nog geen kwart plaat van 2 euro. Er zijn honderd bindringen in een doosje voor 8,95 en dat is omgerekend 17 cent per setje.
Het is handgesneden (hobbymes en metalen lineaal), vier pagina's en twee express wat smaller. Doet niet onder voor een ander album toch?
Herken je nog iets van het basisalbum?
Als je zorgt dat je pagina's maximaal 15,5 cm vierkant zijn, kan je vier pagina's beplakken met één scrapvel, de volgende besparing. Wordt het een halve cm meer, dan heb je werkelijk voor elke pagina een nieuw scrapvel nodig en dat tikt door. Eigenlijk zijn de door mij gebruikte vellen al te luxe, een goedkopere variant met leuke streepjes of bijv. gevlamd papier is al voldoende, want wat zien we er straks nog van?
Alhoewel, dit zijn natuurlijk de dikke (tab)bladen, ertussen kunnen andere, dunnere, stevige pagina's gevoegd worden waarop je grote embellishments (zoals gehaakte kleedjes) kwijt kunt.
Er is altijd scrappapier dat je koopt omdat je het leukt vindt, maar waar je eigenlijk geen passend project voor hebt. In mijn geval het papier links dat rechtstreeks uit een postzegelalbum komt. Nu het overige papier voor het grootste deel postcard, cartepostale, handschrift, brieven en rekeningen als thema's heeft past het prima.
De linkerpagina is ook hier een blad dat al heel lang onderin de scrapvellen doos ligt, terwijl het zo mooi is dat je het in z'n geheel zou kunnen inlijsten en dit is nog maar een kwart van het vel. Hoe toepasselijk: er staan haakwerkjes op.
 Een toevallig restje landkaart scrap met jawel precies Paris er nog op.
Oud handschrift met al vast een etiket erop. Handig om die pagina een mooie tekst of passend woord mee te geven. Rechts? Nee de foto is niet gehalveerd, zowel voorop als achterop zijn de pagina's smaller. Een leuk effect dat ik eens bij een scrapalbum van iemand anders zag.
Ben er heel blij mee hoe mijn zelfgemaakte basisalbum uiteindelijk geworden is en nu is het nog leeg.
Het spreekt vanzelf dat ik dit "betonnen" karton niet in mijn ronde hoek ponsje krijg, maar het leent zich uitstekend om ezelsoren in te maken. Liever gezegd slaan: ik sla het een paar keer op mijn werkblad en voeg wat extra vintage photo toe.
Alle pagina randen zijn ook bewerkt met vintage photo en wat geeft dat toch zo af en toe een "oud leer" effect.
Het scrappapier is allemaal gelijmd met mijn favoriete power pritt.

Het kan zijn dat je het paginaformaat klein vindt, maar je kunt natuurlijk elke pagina vergroten m.b.v. uitklapvellen (harmonica gevouwen), kleine boekjes die je bijv. in een pocket schuift of labels met ruimte voor journaling.

Je kunt met zo'n zelfgemaakt album eigenlijk doen wat je wilt, het enige dat je nodig hebt in je fantasie!

1 opmerking:

  1. Kijk dat is nou nog eens scrappen. Scraps betekent tenslotte resten en dat heb je zeker gedaan. Veel voor weinig en het gevoel dat je het helemaal zelf hebt gemaakt maakt het nog leuker.

    BeantwoordenVerwijderen